Wijzigingen in pensioenland

  • Ferdinand Houwink
  • 14 april 2014

Het voorjaar rukt weer op en de drukste maanden bij Pension Advisory liggen weer achter ons. Normaliter zijn de wintermaanden sowieso al het drukst als gevolg van wat het ‘pension accounting seizoen’ wordt genoemd. Wij rekenen voor onze klanten dan onder andere de balansvoorziening uit die in de jaarrekening moet worden opgenomen. Terwijl deze berekeningen voor ons een jaarlijks terugkerende business zijn, zagen wij ons afgelopen jaar ook geconfronteerd met meerdere wijzigingen in pensioenland die onze praktijk raakten.

Zo zijn er vanaf 2013 vernieuwde internationale accounting regels van toepassing en is het nieuws verzadigd geraakt met berichten over de vergaande aanpassingen aan het fiscale kader voor pensioenen vanaf 2014 én 2015. Dergelijke wijzigingen brengen veel vragen en zorgen met zich mee voor onze klanten. In combinatie met de toch al moeizame economische tijden waarin wij ons bevinden, zien veel bedrijven de noodzaak om, soms stevige, wijzigingen door te voeren in hun pensioenregeling. Deze wijzigingen hebben niet alleen gevolgen op arbeidsvoorwaardelijk vlak, maar ook op financieel-economisch vlak en in de boekhoudkundige verwerking.

Om onze klanten hierin goed van dienst te zijn, brengen wij de effecten van de gewijzigde (fiscale) wetgeving en accountingsrichtlijnen voor hen in kaart. Wijzigingen van deze aard veroorzaken daarbij niet alleen complexe vakinhoudelijke vraagstukken, maar zorgen ook voor allerlei praktische uitdagingen. Ter voorbereiding hebben wij als afdeling dan al direct te maken met de noodzakelijke tijdsinvesteringen om de wijzigingen goed in kaart te brengen en onze rekenmodellen hierop in te richten. De volgende stap is om te bekijken hoe een en ander uitwerkt voor de klant specifieke situatie. Daarbij wordt rekening gehouden met de gevolgen voor de pensioentoezegging als arbeidsvoorwaarde, de beheersbaarheid van de kosten naar de toekomst toe en de boekhoudkundige gevolgen. Door onze klanten van een zo compleet mogelijk advies te voorzien, kunnen zij dan gefundeerde beslissingen nemen over de toekomst van hun pensioenregeling.

Wat 2013 nog een lastige draai gaf is dat er pas (te) laat in het jaar meer duidelijkheid kwam omtrent de (verwachte) wijzigingen in het fiscale kader dat geldt vanaf 1 januari 2015. Onze klanten wachtten hierdoor zo lang mogelijk tot het nemen van een beslissing: het liefst voeren zij alle nodige wijzigingen in één keer door. Een wijziging van de pensioentoezegging is tenslotte een wijziging van een arbeidsvoorwaarde en waarover de werkgever zal moeten onderhandelen met de ondernemingsraad. Zo’n onderhandeling doe je liever maar één keer. Helaas voor onze klanten is de Tweede Kamer het pas onlangs eens geworden over het fiscale kader voor 2015. Dus de komende tijd zullen wij ons gaan richten op het ondersteunen van onze klanten bij het verwerken van deze tweede golf van wijzigingen.

Ferdinand Houwink

Senior Consultant - Pensioen Advisory

Ferdinand heeft Quantitative Finance gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds 1 september 2010 is hij fulltime in dienst bij Deloitte Pension Advisory, inmiddels als Senior Consultant.

Theaterinterventies in Consulting

  • Lisa Sleddering
  • 11 april 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven