Work hard, play hard

  • Anneke Vromen
  • 23 mei 2012

Een terugblik op de afgelopen maanden
Het is inmiddels weer even geleden dat ik blogde over mijn ervaringen als bijbaner. Ik was toen net bijbaner-af en stond op het punt te beginnen als ‘staffer’ bij Core Audit in Rotterdam. Tijd om terug te blikken op de afgelopen maanden!
In september beginnen de meeste eerstejaars en daarom wordt ook in deze periode de introductieweek georganiseerd. Samen met alle nieuwe eerstejaars auditors van Deloitte Nederland werden we in Noordwijkerhout uitgenodigd om de basics van het auditen onder de knie te krijgen en natuurlijk ook om elkaar te leren kennen. Naast elke avond samen eten en borrelen werd er wel verwacht dat er overdag gewerkt werd, dus je verslapen was geen handige move. Dit was voor velen meteen een goede oefening wat betreft de balans behouden tussen ‘werk en privé’…

Busy season
Dankzij mijn bijbaan, kenden de collega’s op kantoor mij al een beetje en werd ik na de intro direct ingepland op opdrachten. Van september tot en met december staan er voornamelijk veel ‘interims’ op het programma. Dit is een belangrijke periode, omdat dan je klantenpakket vorm begint te krijgen en je een idee krijgt van wat je tijdens de ‘busy season’ te wachten staat. Ik heb gelukkig veel afwisseling gehad. Zo heb ik naast een review, ook interim audits en een paar 'hardcloses' gedaan. Tijdens de interim houd je je vooral bezig met het testen van de interne controle en beheersing bij de klant en leer je precies hoe bepaalde processen in elkaar zitten. Ook neem je interviews af van medewerkers van verschillende afdelingen. Een hardclose is een voorbereiding op de final; je doet dan bijvoorbeeld alvast testwerk zodat je de werkzaamheden voor de eindejaarscontrole een beetje kan spreiden. Je leert op deze manier hoe je zo efficiënt mogelijk kan werken en daarbij leg je alvast goede contacten met het personeel van de klant, wat erg praktisch is wanneer je terugkomt voor de final.

Wat het voor mij extra bijzonder maakt is dat je binnen de afdeling Core Audit niet alleen bij en met klanten werkt waarbij je een Nederlandse (wettelijke) controle uitvoert, maar ook met klanten die volgens internationale standaarden zoals US GAAP, IFRS en SOx rapporteren. Dit geeft een goede dosis variatie aan je werk en zorgt voor mooie uitdagingen en zorgde ervoor dat ik de theorie van de uni goed kon toepassen in de praktijk.

Vanaf januari begonnen de eerste echte finals en ik overdrijf niet als ik zeg dat het behoorlijk pittig was. Mijn eerste ‘echte’ busy season is nu een feit. Heeft het aan mijn verwachtingen voldaan? Enerzijds wel, want ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd, veel gezien en een flinke dosis auditervaring opgedaan. Anderzijds niet, want de hoge druk en lange dagen vergen best wel wat van jezelf en van je privéleven. Maar, ik wist waar ik aan begon en ik heb het er voor over gehad. Het scheelt daarbij dat ik in leuke teams heb gewerkt waarin iedereen zijn bijdrage heeft geleverd. Laten we zeggen dat ik nu heel goed snap waarom mensen die een paar jaar van dit soort periodes hebben meegedraaid zo gewild zijn in het bedrijfsleven!

Hoe gaat het verder?
Eind mei zijn de beoordelingsrondes. Ik heb tot nu toe gelukkig goede scores behaald. Allemaal heel spannend, maar dan wel op een prettige manier, omdat het fijn is om regelmatig feedback te krijgen. Aangezien ik (nog steeds) mijn scriptie af moet maken heb ik deze zomer drie maanden studieverlof aangevraagd én gekregen. Dat is natuurlijk weer het voordeel van dit werk, want veel overuren in de winter betekent veel vrij in de zomer!

Al met al is het tot nu toe een mooie, maar ook veelbewogen periode geweest. Ik sta nog steeds volledig achter de keuze die ik negen maanden geleden heb gemaakt. Ik kijk uit naar wat de rest van de jaren bij Deloitte mij gaan brengen, maar voor nu neem ik genoegen met de wetenschap dat ik hier, in deze omgeving, het best op mijn plaats ben.

Anneke Vromen

Staff Core Audit

Anneke deed de master Accounting aan de Universiteit van Tilburg. Ze begon als Ideale Bijbaner bij Deloitte Accountants en werkt hier nu als staffer.

Afstuderen bij Deloitte – informeel & professioneel

  • Marlous Krikhaar
  • 18 mei 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven