Wrap-up: Vier maanden Transaction Services

  • Takeshi Kreutzer
  • 13 juni 2012

Het lijkt alweer een hele tijd geleden dat ik mijn eerste dag startte op de Transaction Service afdeling in Amsterdam. Vol nieuwsgierigheid en enthousiasme begon ik 1 januari als stagiair. Mijn stageperiode zit er sinds een paar weken op en ik werk nu met diezelfde motivatie en energie twee dagen per week totdat ik afgestudeerd ben.

Wat waren de laatste vier maanden mijn werkzaamheden, en nog belangrijker, wat heb ik geleerd?
Je komt binnen met veel kennis die je hebt opgedaan in de collegebanken. Het eerste wat mij opviel is dat wat er in de Finance en Accounting boeken staat, ontzettend basic is en voornamelijk richtlijnen omvat. De knop omzetten en alles wat je gestudeerd hebt toepassen, is dus belangrijk bij je eerste projecten. Wat je voornamelijk leert in het begin als stagiair of Business Analist is het grondig begrijpen van balansen, winst- en verliesrekeningen en de invloeden daarvan op het kasstroomoverzicht. Het interessante hierbij is dat je alle balans en V&W posten bestudeerd en daardoor de interactie tussen bepaalde posten gaat zien. Vervolgens onderzoek je wat voor invloed dit heeft op de waardering van een bedrijf. Dit is waar je uiteindelijk heen wilt als je een bedrijf op financieel niveau helemaal wilt begrijpen en een mooi Due Diligence rapport wilt afleveren. De leercurve is hier zeker in het begin hoog omdat dit bij elke project weer totaal anders kan zijn.

De diepte en omvang van het Financial Due Diligence rapport is afhankelijk van de wens van de klant. Het is mogelijk dat een klant alleen geïnteresseerd is in de normalisaties van de EBITDA, netto werkkapitaal en de schuldpositie, het zogenaamde ‘lijken uit de kast halen’. Het komt ook vaak voor dat er heel gedetailleerd wordt gekeken naar bepaalde kosten posten. Denk bijvoorbeeld aan de personeelskosten waarbij er analyses worden gemaakt van het aantal gewerkte uren, ziekteverzuim, verlof etc. Als stagiair/BA ben je voornamelijk verantwoordelijk voor het beheren van het financieel model. Het beknopt en overzichtelijk presenteren van heel veel informatie aan de klant is van essentieel belang. Door het beheren van het model leer je snel alle handigheidjes van het vak en voel je je al snel op je gemak bij het gebruikt van Excel en Powerpoint.

Terugkijkend op mijn stage kan ik alleen maar zeggen dat het zeer geslaagd was. Ik ben mee op skireis geweest met de afdeling, heb mijn eerste business trip meegemaakt, veel leuke collega’s ontmoet, en ontzettend veel geleerd bij de projecten waar ik volledig heb mee kunnen draaien. Nu nog even knallen aan mijn scriptie en waardig mijn studentenleven afsluiten!

 

Wil je net zoals Takeshi stage lopen op de afdeling Transaction Services? Bekijk dan de vacature.

 

 

Takeshi Kreutzer

Werkstudent

Woonachtig in Rotterdam. Bijna afgestudeerd in Financial Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Is 1 Januari 2012 begonnen als stagiair en sinds kort part-time 2 dagen in de week werkstudent bij Transaction Services.

ESGV - Best Golf Tournament Ever!

  • Sandra van Herpen
  • 11 juni 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven