Zwevend tussen emotievolle fantasie en rationele werkelijkheid

  • Romy Buquet
  • 26 april 2016
Romy

Creativiteit, Prototypen, Service Design. Niet per sé de termen die bij mij naar binnen schoten wanneer iemand mij een paar jaar geleden vertelde over Deloitte. “Dat zijn toch van die mannen in pak die de hele dag achter een Excel sheet zitten?” Vooroordelen all-over. En toch zit ik hier, in The Edge, schrijvend over mijn afstudeeropdracht bij Deloitte als toekomstig strategisch ontwerper.

“De rol van de ontwerper verandert”, is wat ons wordt verteld in mijn opleiding Strategic Product Design. “De tijden waarin de design brief uitgangspunt was voor de ontwerper, en deze zich puur bezig hield met de vertaling hiervan in een product, is voorbij. Ontwerpers zullen worden betrokken bij het formuleren van de ‘raison d-être’ van een product, het geven van een bestaansrecht, vanuit een strategisch en gebruikers perspectief.” Een hele mooie uitspraak, dacht ik toen. Want hoe dit in de praktijk evenaard moest worden, was voor mij een groot raadsel.

Wat betekent dat?

Deloitte geeft mij de mogelijkheid om te onderzoeken wat dit in de realiteit betekent en toe te passen wat mij als ontwerper uniek maakt. In mijn afstudeeropdracht onderzoek ik hoe (big) data visualisatie methodes de conceptontwikkeling in een service design proces kan bevorderen. Het antwoord op deze vraag hoop ik uiteindelijk vorm te geven in een (prototype van een) tool, welke dan door Deloitte Digital gebruikt kan worden in creatieve sessies met klanten.

Visualisatie van big data

Als case zal ik aan de slag gaan met de data die geproduceerd wordt door alle sensoren aanwezig in het gebouw waarin ik nu zit, The Edge. Deze data kan erg nuttig zijn voor het optimaliseren van facilitaire diensten, maar vooralsnog wordt de data niet in volle potentie benut. Door het toepassen van de juiste data visualisatie methodes wil ik de kans op het ontstaan van innovatieve, waardevolle toepassingen van de data voor de case specifieke facilitaire doeleinden, vergroten.

‘De juiste visualisatie methodes’. Het is in dit aspect van de opdracht waarin ik uitgedaagd zal worden om mijn ontwerpachtergrond toe te passen en ontwerprichtlijnen te bedenken die passen binnen de complexe omgeving van Deloitte. Ontwerpers’ liefde voor onzekerheid, zweven tussen realiteit en fantasie en het bespelen van abstractieniveaus, lijkt vooralsnog in contrast te staan met de systematische aanpak van Deloitte. Ik verwacht juist tussen dit verschil van inspiratie en gevoel versus validatie en verstand, mooie mogelijkheden te zien ontstaan voor alternatieve manieren van data exploratie en bijpassende vormgeving.

De rol van ontwerper

Ook hoop ik door het doen van deze opdracht en het schrijven van deze blog nieuw licht te schijnen op de discussie die mij al vroeg in mijn studie bezighield. Wat is tegenwoordig de rol van ontwerpers en hoe kunnen zij hun onderscheidende eigenschappen toepassen in de praktijk? Ik hoor ook graag jullie standpunt en argumenten hierin.

Mijn beeld van Deloitte is trouwens allang niet meer zoals ik mij destijds voorstelde. In tegendeel, ik kan mij geen betere omgeving voorstellen om mijn studie af te sluiten. De openheid voor nieuwe ideeën, de motiverende werksfeer en inspirerende omgeving zorgen ervoor dat ik elke dag met plezier aan mijn opdracht zit. Binnen Deloitte is zó veel kennis aanwezig. Het zijn juist de verschillen in skills en ervaringen tussen de werknemers die gevierd moeten worden.

Ben je overigens benieuwd naar mijn voortgang in mijn zoektocht naar antwoorden op mijn vragen? Of wil je meer weten over hoe het is om als ontwerper bij Deloitte aan de slag te gaan? Ik vertel je er graag meer over!

  • Data Visualization
  • The Edge
  • Design
  • Data
  • Innovation
Delen

Romy Buquet

Mijn naam is Romy Buquet. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Al snel ontdekte ik mijn passie voor design in zijn breedste zin en motivatie voor complexe vraagstukken. Met mijn voeten op de grond en met mijn hoofd in de wolken doe ik een afstudeeropdracht bij Deloitte.

Deloitte's first Women to the Top Inhouse-day

  • Deloitte Nederland
  • 22 april 2016
Naar boven