” De Artificial Intelligence tool Eagle Eye helpt ons kredietrisico’s nog beter te kunnen inschatten. ”

Tim Waaijer,
Financial Risk Consultant.

Tim Waaijer is Financial Risk Consultant binnen Deloitte Risk Advisory. Hij werkt momenteel met Eagle Eye, een nieuwe artifical intelligence-techniek om kredietrisico’s voor banken en verzekeraars in te schatten.

‘Binnen Risk Advisory hebben we verschillende teams op het gebied van legal, control, compliance en cyber. Ik zit bij Financial Risk Management. Mijn team bestaat uit veel verschillende specialisten zoals wiskundigen, natuurkundigen, (bedrijfs)economen en econometristen. We werken voor grote banken en verzekeraars en bestuderen en interpreteren vooral data.

We berekenen het kredietrisico, het mogelijke verlies bij een financiële crisis. Dat kun je in een bedrag uitdrukken. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank hebben banken en verzekeraars verplicht om dat bedrag apart te houden als de nood aan de man komt. Om het kredietrisico te bepalen, bouwen wij modellen op basis van data van banken en verzekeraars. Die modellen worden daarna nog door een derde partij onafhankelijk gevalideerd. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met onverwachte rampen zoals een aardbeving, oliecrisis of oorlog, maar met onze datamodellen en het wegzetten van een bepaald bedrag kun je in elk geval veel financiële problemen voorkomen.

Door artificial intelligence kunnen we financieel nieuws veel sneller begrijpen en gebruiken.

Ik werk momenteel mee aan Eagle Eye, een nieuwe artificial intelligence-techniek om kredietrisico’s in te schatten. Het draait hierbij om Natural Language Processing. Eagle Eye ‘leest’ financiële nieuwsartikelen in verschillende talen, begrijpt ze en kan er conclusies uit trekken. De techniek bestaat uit meerdere componenten. Het ene deel speurt het internet af naar nieuws over bepaalde bedrijven en slaat dat op in een database. Een ander deel ontdekt met behulp van een logaritme of het positieve of negatieve verhalen zijn. Als het een negatieve tekst is, zoekt weer een ander component naar de specifieke bedreiging die daarin voorkomt. Gaat het bijvoorbeeld om fraude, een rechtszaak of productieproblemen? Neem bijvoorbeeld de zin: ‘Apple dreigt Samsung met rechtszaak’. Dan leest Eagle Eye dat zoals jij en ik: dit kan Samsung geld gaan kosten.

De kennis die je zo verzamelt zou ook door mensen gedaan kunnen worden, maar Eagle Eye scant duizenden artikelen in korte tijd en is ook constant up-to-date. Zo krijgen we heel snel inzicht in tienduizenden bedreigingen voor banken en verzekeraars en kunnen we bijna live het kredietrisico bepalen. Eagle Eye is niet alleen van nut voor de grote bedrijven, maar ook voor de laag daaronder: midden- en kleinbedrijven die regelmatig in het nieuws komen. We verzamelen al data sinds 2008. Door de dagelijkse stroom van nieuwe data leert Eagle Eye constant en wordt de techniek ook steeds accurater. Eagle Eye leest nu niet alleen Engelse, Duitse en Spaanse, maar ook Russische en Chinese artikelen.

Iedereen binnen mijn team krijgt de vrijheid om vanuit zijn of haar eigen vakgebied een steentje bij te dragen aan het resultaat. Het draait vooral om je kennis, niet om je status of functietitel. We zijn ook altijd bezig met innovatie en vooruitdenken: wat wordt onze de volgende stap? Voor mensen die continu willen leren en zichzelf willen blijven ontwikkelen is Deloitte een prachtige plek.’

  • Tim Waaijer, Financial Risk Consultant

What impact will you make?

Waaraan je kunt werken is bijzonder, hoe je kunt werken is uniek. Wil jij, net als Tim, werken in een inspirerende omgeving met bijzondere mensen? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!

Bekijk alle vacatures

Lees meer verhalen van Deloitte collega's

Naar boven