” Het gaat ons niet alleen om de overname of de fusie, maar ook om de achterliggende strategie. ”

Wanda van Kampen,
Manager Disruptive M&A, Fast Ventures.

Wanda van Kampen is Manager Disruptive M&A, Fast Ventures binnen Deloitte Financial Advisory. Zij helpt grote bedrijven bij het investeren of samenwerken met scale-ups.

‘Na mijn studie heb ik eerst ruim vijf jaar bij een grootbank gewerkt. Hier heb ik een leuke tijd gehad, veel geleerd en met grote bedrijven gewerkt. Maar ik wilde naar een organisatie waar ik een adviesrol kon vervullen die meer gericht is op nieuwe technologieën.

Bij Deloitte heb ik de ideale combinatie gevonden van werken met grote bedrijven en nieuwe technologieën: we helpen grote bedrijven bij het investeren of samenwerken met innovatieve scale-ups. Dat zijn jonge technologiebedrijven die het start-up niveau al enige tijd voorbij zijn. Ze bestaan vaak al een paar jaar, hebben flink wat mensen in dienst, en hebben een miljoen omzet op jaarbasis. Jonge bedrijven durven vaak risico’s te nemen die grote gevestigde organisaties juist vermijden. Bij Deloitte krijg je de mogelijkheid om de nieuwste ontwikkelingen te volgen en je erin te specialiseren. Sterker nog, als je goede ideeën hebt over hoe Deloitte voorop kan lopen bij veranderingen in de markt, dan merk je dat daar serieus over meegedacht wordt. In alle vakgebieden.

De technologie gaat nu enorm snel. Als corporate kan je daar niet altijd snel genoeg op inspelen, daardoor gaan jonge kleine bedrijven een steeds belangrijkere rol spelen. Zelf moet ik de ontwikkelingen uiteraard ook goed bijhouden, maar dat heb ik altijd al leuk gevonden om te doen. We gaan ook regelmatig naar events waar startups aan het pitchen zijn, zodat je weet wat er speelt. En we organiseren meetings met de afdelingen van bedrijven die zich bezighouden met het investeren in ventures.

We komen niet met van tevoren bedachte kant en klare oplossingen. In het overleg met de klant ontdekken we samen de problemen en de mogelijkheden. We merken dan al snel hoe we een opdrachtgever het beste kunnen helpen. In de traditionele wereld van Mergers & Acquisitions is het vaak meer target-gedreven: ‘Wat is er in de wereld te koop en hoe past dat in de strategische roadmap van de klant’. Bij ons gaat het niet alleen om de overname of de fusie, maar ook om hoe de wereld aan het veranderen is en hoe de klant haar strategie kan aapassen om daarop in te spelen. Daarnaast kijken we ook op een andere manier naar het hele veld.

Stel een corporate wil investeren in een bepaald segment, bijvoorbeeld in bedrijven die zich bezighouden met blockchain technologieën, dan komen we niet met lijstjes met start-ups die daar mee bezig zijn. We kijken naar álle bedrijven die daar mee gelinkt zijn. Op die manier breng je het hele ‘ecosysteem’ in beeld. Je krijgt een duidelijker overzicht en kunt ook investeren in bedrijven die niet op de voor de hand liggende lijstjes voorkomen, maar er wel degelijk mee te maken hebben.

Als je een visie hebt over hoe bedrijven zich moeten voorbereiden op de technologie van de toekomst, dan moet je nú bij Deloitte zijn.

Ons team is vrij nieuw, we zijn eigenlijk een soort van start-up binnen Deloitte. Het leuke daarvan is dat je behoorlijk wendbaar bent. Ook in hetgeen je je klanten kunt aanbieden. Er komen steeds nieuwe ventures, nieuwe mogelijkheden, en daar spelen we snel op in. We doen projecten die nooit eerder zijn gedaan; daar zijn geen draaiboeken voor dus je moet wel flexibel zijn. Vandaar ook de naam van ons team: Disruptive M&A Fast Ventures.

We vinden diversiteit in ons team heel belangrijk, we zijn met tien mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten en studieachtergronden. Mensen met een wat traditioneler M&A achtergrond maar ook uit de corporate hoek, mensen met een financiële-achtergrond en met meer innovatie-achtergrond. Het gaat er niet om wie of wat je bent, maar wel dat je verschillend denkt. Dus ook diversiteit in denken. Dat botst soms, maar daardoor blijf je elkaar uitdagen, en daar komen uiteindelijk wel de beste resultaten van.

What impact will you make?

Waaraan je kunt werken is bijzonder, hoe je kunt werken is uniek. Wil jij, net als Wanda, werken in een inspirerende omgeving met bijzondere mensen? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!

Bekijk alle vacatures

Naar boven