What impact will you make?

Rob Peters

Senior Manager Deloitte Risk Advisory

Albert Zandvoort

Junior Manager Data en Reporting Advisory

Deloitte realiseert zich als geen ander dat als het kantoor niet innoveert, het steeds moelijker wordt om succesvol te zijn. En om deze innovatie te stimuleren, wil Deloitte mensen zoals Tim, die het ontwikkelen en ondernemen in hun DNA hebben, alle ruimte bieden.

Tim Kok is Senior Manager Deloitte Audit Advisory en voelt zich in zijn werk accountant én ondernemer tegelijkertijd:

‘Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Over mijn loopbaankeuze hoefde ik daarom niet lang na te denken: het was of richting de vishandel van pa of richting het accountantskantoor van ma. Ik koos voor het laatste. Eén ding was ook al vroeg duidelijk: ondernemen zit in mijn bloed.

Inmiddels ben ik senior-manager bij Deloitte Audit Advisory. Deloitte heeft net als vergelijkbare firms een bedrijfsonderdeel Audit en een bedrijfsonderdeel Advisory. Deze twee komen samen bij de top 40 beursgenoteerde bedrijven. Deloitte Audit Advisory overlapt beide onderdelen en richt zich op het hele marktsegment onder de top 40 niet-beursgenoteerde bedrijven, grof gezegd de private bedrijven en publieke organisaties. Ook die klanten willen we laten profiteren van de kwaliteit en kennis van de onderdelen van Audit én Advisory. Wij bieden onze klanten uiteraard kwalitatieve audits, maar gaan daarnaast ook aan de slag met audit-gerelateerde vraagstukken bij niet-auditklanten. Ik voel me hier accountant en ondernemer tegelijk.

Samen met mijn team kijk ik hoe dit marktsegment het beste bediend kan worden. De eerste resultaten daarvan worden al zichtbaar. Met aan de ene kant integere, goed onderbouwde audits en advies voor de toekomst richting opdrachtgevers, en aan de andere kant interessante projecten voor Deloitte.

Een voorbeeld van een project binnen Deloitte Audit Advisory is het ‘private business lab’: een programma dat wordt gedraaid met bestuurders van privately owned companies. Belangrijke stappen die we bij dit project gevolgd hebben, zijn:

Stap 1: Een persoonlijkheidstest van bestuurders: naar wie kijken we en hoe werkt de directie samen als team?

Stap 2: Een stukje tijdmanagement. Waaraan besteed je je tijd en waaraan zou je het moeten besteden?

Stap 3: Het onderzoeken van cultuurelementen. Waar staat de organisatie en waar zou deze willen staan?

Stap 4: Inzoomen op stakeholders en governance. Hier worden vragen beantwoord als: wie zijn je stakeholders? Welke taken en verantwoordelijkheden heb je binnen het bestuur en andere partijen?

Stap 5: Het stellen van prioriteiten. Op basis van de eerdere stappen bepaalt de directie welke prioriteiten er zijn en wie welke prioriteiten als eerste gaat oppakken.

‘Dit betekent concreet dat je 70% van je tijd met advies bezig bent en 30% met audits.’

Met het private business lab heb ik mijn jarenlange ervaring als accountant gebruikt om van meerwaarde te zijn voor de directie en onderneming. Een geweldige ervaring. De klant was bijzonder onder de indruk van de kwaliteit en opbouw van het lab en beveelt dit andere directies ook aan.

Binnen Deloitte Audit Advisory werken vooral ondernemende accountants die voor een duurzame relatie gaan. Dit betekent concreet dat je 70% van je tijd met advies bezig bent en 30% met audits. Dat werken op beide gebieden komt je ontwikkeling ten goede, omdat je in korte tijd veel ervaring opdoet. Als ervaren adviseur kun je je kennis in de audit kwijt en daardoor op een nieuwe wijze van meerwaarde voor de klant zijn. Als auditor ben je breder ontwikkeld en zorgt je ervaring als adviseur ervoor dat je de onderneming beter begrijpt en daardoor beter controleert. Die verbreding van werkzaamheden leidt er ook toe dat ik groei als mens en een behoorlijke verbeterslag op mijn competenties maak.

Ja, ik ben best trots op wat ik nu al bereikt heb. Niet in de zin dat ik mijn eigen zaak heb of dat ik al partner ben, maar gewoon dat ik me de afgelopen jaren zo goed heb kunnen ontwikkelen als mens en me als een vis in het water voel bij Deloitte. Doe ik uiteindelijk toch iets met vis!’

What impact will you make

Denk jij net als Tim altijd na over hoe iets nog beter kan? En wil je de ruimte en middelen krijgen om jouw ideeën ook echt in de praktijk te brengen? Bekijk dan onze vacatures.

Naar boven