Making an impact that matters

Consultancy gaat bij Deloitte verder dan het geven van rechttoe-rechtaan commercieel advies. De kracht van onze multidisciplinaire organisatie is dat we dankzij zeer diverse medewerkers zaken vanuit allerlei invalshoeken kunnen benaderen. Met name binnen Analytics en Information Management is er nog een groot onontgonnen gebied, dat onze Deloitters maar al te graag willen exploreren.

Sjors Broersen

Senior Consultant Analytics & Information Management

Morris Boermann

Manager Deloitte Digital

Sjors Broersen, Senior Consultant Analytics en Information Management, vertaalt wetenschappelijke inzichten naar concrete oplossingen voor uiteenlopende opdrachtgevers:

‘Als ik op een feestje moet uitleggen wat ik doe, zeg ik dat al mijn klanten twee dingen gemeen hebben: een hele hoop data en een hele hoop vragen. Mijn rol is om te kijken of die vragen vanuit de data beantwoord kunnen worden. Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet.

Onlangs hebben we voor een bekend schoenenmerk in Azië onderzocht in welke steden het bedrijf het beste nieuwe winkels zou kunnen openen. We kijken dan naar variabelen zoals het aantal online bestellingen, mogelijke locaties, concurrerende winkels, het inkomen van de inwoners per stad, enzovoort. Het mooie is dat je daarbij ook eigen technieken kunt gebruiken.

Na mijn studie natuurkunde ben ik gepromoveerd in de sterrenkunde, waarvoor ik onderzoek deed naar röntgenstraling van supernova restanten. Dat betekent dat je methodes moet ontwikkelen om inzichten uit gigantische hoeveelheden data te halen, om die vervolgens te visualiseren en te presenteren. Uiteindelijk wilde ik liever werken binnen het bedrijfsleven dan binnen de wetenschap. Via via hoorde ik dat Deloitte op het gebied van data analytics en information management het verst was van alle branchegenoten. En dat bleek te kloppen.

'Mijn promotieonderzoek in de sterrenkunde heb ik hier vertaald naar methoden om insights uit grote hoeveelheden data te halen.'

Werken op datagebied bij Deloitte betekent steeds opnieuw in korte tijd tot de kern van het probleem doordringen. En als dat lukt, moet je het vervolgens zo snel mogelijk oplossen. Hoe ik dat doe? Dat is zo fantastisch aan Deloitte: ik zit hier ongeveer met 100 man die allemaal de kans krijgen om hun technische achtergrond te benutten. Een mooi voorbeeld is ‘principal component analysis’, een data analyse techniek die ik tijdens mijn PhD heb gebruikt om uit een grote dataset de belangrijkste features te kunnen filteren.

Maar ook intern worden er hele goede dingen ontwikkeld. Zo heeft een vrouwelijke collega van mij een tool gemaakt om Self Organising Maps te maken: een soort clustermethode die je in staat stelt om klanten of winkels op basis van diverse data – bijvoorbeeld de omzet, of de locatie – in groepen te verdelen. Andere collega’s namen geospatial expertise mee naar Deloitte of werkten hiervoor aan het optimalisatieproces van vliegtuigen bij de gates.

Werken bij Deloitte is dan ook ontzettend leerzaam. Je kunt jezelf verder ontwikkelen door te werken met tools als SQL, R, Python, Tableau en Qlikview, maar je kunt vooral veel leren van elkaar. In de ruim twee jaar dat ik hier zit is de afdeling verdubbeld. Stel je eens voor hoeveel expertise dat bij elkaar is. Soms laten we onze nieuwsgierigheid ook de vrije loop. Zo hebben we na kantoortijd al gewerkt aan gezichtsherkenning via Lego Mindstorms, aan het beter begrijpen van neurale netwerken en aan cognitieve intelligentie die in de toekomst gigantische hoeveelheden data geautomatiseerd doorzoekt en mensen helpt complexe keuzes te maken.

Maar ik vind het ook belangrijk om te melden dat Deloitte je naast deze analytische kant ook helpt met je persoonlijke groei. Want je moet goed kunnen samenwerken, zowel intern als met klanten. Op dat gebied heb ik zelf heel veel mogen bijleren. Je kunt hier dus niet alleen je neurale maar ook je fysieke netwerk verder ontwikkelen.’

Making an impact that matters

Denk jij net als Sjors altijd na over hoe iets nog beter kan? En wil je de ruimte en middelen krijgen om jouw ideeën ook echt in de praktijk te brengen? Bekijk dan onze vacatures.

Naar boven