Making an impact that matters

Michelle Leclercq

Manager Operational Transaction Services

Onze financieel adviseurs werken achter de schermen – soms in het diepste geheim – aan transacties die de voorpagina’s van alle kranten halen. Om grote, internationale en vaak beursgenoteerde ondernemingen goed te kunnen adviseren, helpt het als je zelf ook begrijpt wat ondernemen inhoudt. En daar krijg je bij Deloitte dan ook alle ruimte voor.

Michelle Leclercq, Manager M&A Operations, helpt grote bedrijven groeien door met haar team ondernemend te zijn:

‘Ik hou van dynamiek en probeer situaties altijd vanuit meerdere perspectieven te benaderen. Na gestudeerd te hebben in Reims en Utrecht heb ik aan de universiteiten van Hamburg, Bologna en Rotterdam mijn master in Law and Economics afgerond. Daarna ben ik bij een van de Big 4-kantoren gestart en zat ik al snel op een duidelijk carrièrepad. Maar ik word niet gemotiveerd door promoties, grote auto’s en een hoog salaris. Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen op gebieden die ik zelf interessant vind. Daarom heb ik ontslag genomen en ben ik diergeneeskunde gaan studeren. Dat lijkt een gekke keuze, maar voor mij zit het verband uiteindelijk in het analyseren en diagnosticeren van vraagstukken. Eigenlijk is dat ook wat ik nu bij Deloitte doe; we zijn een team van specialisten dat bedrijven onderzoekt en advies geeft hoe de interne fysiologie verbeterd kan worden.

Binnen M&A Operations houden we ons bezig met grofweg drie types opdrachten. Bij integrations gaat het om een fusie van (gelijkwaardige) bedrijven, wij onderzoeken en berekenen dan welke synergievoordelen dit kan opleveren en helpen bij de voorbereidingen van de transactie tot 1 jaar na het tekenen van de deal. Bij een carve out wordt er een bepaald bedrijfsonderdeel afgestoten, hierbij kwantificeren wij bijvoorbeeld hoe dit onderdeel op een zelfstandige manier kan opereren. De 3e soort is een upside analysis, mijn favoriet. Tijdens een operational due diligence maken we binnen korte tijd een grondige analyse van de activiteiten van een bedrijf, hoe deze georganiseerd zijn en hoe mogelijke verbeteringen daarin een gunstig effect kunnen hebben op de financiële cijfers en daardoor op de waardering van een bedrijf.

"Soms hebben kleine bevindingen van ons team een grote impact op onze klanten."

Ik vind het razend interessant werk. Je werkt op een gestructureerde manier hypotheses uit met verschillende analyses om deze te bewijzen. Enerzijds is het karakter heel kwantitatief, anderzijds gaat het echt om informatie verkrijgen via data maar ook via interviews of site visits, en deze informatie op een juiste manier te interpreteren. Ik werk vaak onder een flinke tijdsdruk, word uitgedaagd om kritisch en origineel te zijn en creëer daardoor altijd impact met mijn werk. Achter elk cijfertje zit een stukje van een bedrijf; met ons werk veranderen we mogelijk de toekomst van dat bedrijf.

Wat me bij Deloitte opvalt én bevalt, is de ruimte die we krijgen om vrij autonoom ons werk te doen. Naast het werk dat we met ons kernteam doen, varieert de samenstelling van een projectteam per opdracht. Ook werken we veel samen met collega’s uit andere (internationale) teams. Natuurlijk zijn we een onderdeel van het grote Deloitte. Maar in de dagelijkse praktijk voelt het soms alsof we een kleine onderneming zijn. We krijgen de kans om onze eigen rol te definiëren binnen projecten en daarbuiten en na te denken over onze business propositie, waarbij het niet uitmaakt of je manager bent zoals ik of vers van de universiteit komt.

Deze progressieve aanpak is echt iets van Deloitte; bij mijn eerdere werkgevers werd toch vaak met standaardmodellen gewerkt. Je ziet dit ook terug in ons aannamebeleid, we nemen steeds minder kandidaten aan die matchen met het oude business model. De focus ligt nu meer op smart cookies, die een groot analytisch vermogen combineren met people skills. Deloitte heeft niet het logge karakter dat veel grote corporates hebben. Denk aan een heel groot netwerk, waarbij jij jezelf als professional kan ontwikkelen door lijntjes te leggen naar mensen of diensten die bij jou passen en waar je positieve energie van krijgt.’

Making an impact that matters

Wil jij net als Michelle de vrijheid krijgen om jouw werk zo in te richten dat je optimale resultaten voor je klanten kan behalen? Bekijk dan onze vacatures.

Naar boven