” Met blockchain ervoor zorgen dat tyfus zich niet verspreidt. ”

Desmond Vrede,
Consultant Deloitte Digital.

Desmond Vrede studeerde Information and Knowledge Management en is consultant binnen Deloitte Digital. In deze rol adviseert hij verschillende organisaties over de optimale toepassing van IT. Onlangs ontwikkelde hij tijdens de internationale Blockchaingers Hackathon de toepassing Vaccivault, een digitaal vaccinatieboekje in de cloud.

‘Als je je klanten de meest innovatieve IT-oplossingen wil bieden, moet je jezelf ook regelmatig uitdagen. IT is een vakgebied dat nooit stilstaat. Er zijn dagelijks nieuwe gebeurtenissen en ontwikkelingen. Binnen Deloitte krijg je volop de gelegenheid om je kennis te vergroten, verbreden en verder te blijven groeien. Dat gebeurt hier niet alleen door een grote verscheidenheid aan trainingen, maar bijvoorbeeld ook door hackathons. 

Met een team van zeven collega’s hebben we meegedaan aan een internationale hackathon waar zich honderden mensen voor hadden ingeschreven. Het doel van deze hackaton was om nieuwe toepassingen te vinden voor blockchaintechnologie. Wij kozen ervoor om een nieuwe toepassing rondom healthcare te ontwikkelen. Daarmee hadden we een belangrijk maatschappelijk onderwerp te pakken, waarop we impact maken vanuit ons vakgebied.

In ons team zaten niet alleen mijn directe collega’s, er waren ook twee artsen bij. Diversiteit binnen een team vinden we belangrijk bij Deloitte. We denken niet alleen goed na over wát we doen, maar ook hóe we het samen gaan aanpakken. Als je een goed team wilt samenstellen, moet je onderkennen dat je niet altijd alles kunt weten. Kennis die je niet in huis hebt moet je er dus bij betrekken. Enfin, tijdens een brainstormsessie spraken we over het ouderwetse vaccinatieboekje. In sommige landen moet je met dat boekje laten zien dat je de juiste inentingen hebt gehad. Dat boekje is nog niet gedigitaliseerd. Je kunt het dus makkelijk kwijtraken en er kunnen fouten in staan. Wij hebben hiervoor een nieuwe toepassing gebouwd, de Vaccivault. Dit is een digitaal vaccinatieboekje in de cloud. Een arts kan zo meteen zien welke vaccinaties je wel en niet hebt gehad. Maar, en dat is het mooie, jij bepaalt wie jouw gegevens mag zien. Je krijgt via je telefoon een melding en dan kun je hier wel of geen toestemming voor geven.

Vaccinatie-informatie is van groot belang in een ziekenhuis. Men wil graag honderd procent zeker weten dat de informatie klopt. Ook hier komt de blockchaintechnologie goed van pas, omdat je er zeker van kan zijn dat er niet met de informatie is geknoeid. We gebruiken dus blockchain tegen tyfus en allerlei andere besmettelijke ziektes. Er wordt nu gesproken over het verplicht stellen van bepaalde vaccinaties in kinderdagverblijven; ook daarbij kan Vaccivault perfect ondersteunen. 

Het leuke van dit project was niet alleen dat we ver kwamen. De kers op de taart was vooral ook de manier waaróp we samen ons doel bereikten. Iedereen had ontzettend veel zin om er energie in te steken. Tijdens de vele pizzasessies hadden we het gevoel dat we steeds dichter bij een oplossing kwamen; dat geeft een enorme energieboost. Zo samen een probleem tackelen werkt het beste als je een team hebt van mensen uit diverse disciplines. Je leert enorm van elkaar: waar het goed gaat, maar ook waar het mis loopt.

We kwamen er wel achter dat blockchain geen wondermiddel is. Over sommige zaken moet nog goed worden nagedacht. Je kunt weliswaar niet knoeien met de informatie, maar er is ook niet één echte eigenaar van de data, één organisatie of instituut waarbij je terechtkunt als er iets misgaat.

Bij Deloitte kun je echt iets ondernemen, samenwerken met diverse disciplines en zo nieuwe inzichten en ervaringen opdoen.

Het was echt geweldig om hieraan mee te kunnen doen. Met een bijzondere groep mensen uit allerlei disciplines de uitdaging aangaan en met elkaar tot oplossingen komen die je van tevoren alleen niet had kunnen bedenken, dat is echt uniek om mee te maken. Ja, die manier van samenwerken vind ik echt super leerzaam en kenmerkend voor Deloitte.’  

  • Desmond Vrede, Software Developer Deloitte Digital

What impact will you make?

Waaraan je kunt werken is bijzonder, hoe je kunt werken is uniek. Wil jij, net als Desmond, werken in een inspirerende omgeving met bijzondere mensen? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!

Bekijk alle vacatures

 

Lees meer verhalen van Deloitte collega's

Naar boven