” Wij zorgen voor de juiste aandacht voor fraude en compliance ”

Emekor & Frank,
Forensic Accountancy.

Omkoping, corruptie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Hoe herken je frauderisico’s? Waar zitten de kwetsbare plekken? En hoe kun je schade voor organisaties en de maatschappij voorkomen? Emekor Evans, Specialist Manager Audit Quality, en Frank Cederhout, Forensic Accountant bij Deloitte Financial Advisory duiken graag in dit soort vraagstukken.

“De impact van fraude kan enorm zijn. Zowel persoonlijk als maatschappelijk. Vandaar dat ik graag bijdraag aan het voorkomen ervan”, zegt Emekor Evans. “Bij Deloitte vervul ik een dubbelrol. Ik ben specialist maar ook Program Lead Fraud Support Program, een programma waarbij forensische experts samenwerken met audit teams. Normaal gesproken zijn dit twee verschillende afdelingen maar door intensief samen te werken, kunnen we een diepgaande vorm van kwaliteit bieden.

We zorgen voor de juiste aandacht voor fraude en compliance, kijken naar trends in criminaliteit en de industrie en bekijken welke incidenten er zijn geweest. Ons doel is zowel auditors als bedrijven meer bewust te maken van risico’s zodat mogelijke impact en schade beperkt blijven.”  

 

De impact van fraude kan enorm zijn, vandaar dat ik graag bijdraag aan het voorkomen ervan.

Emekor is van oorsprong strafrechtjurist en werkte voor de Rechtbank Amsterdam in het financieel economisch strafrecht. “In de rechtspraak kijk je meestal van een afstand naar iets wat al heeft plaatsgevonden. Ik wilde graag zien hoe het is als je er dichter op zit en ben daarom met Deloitte in gesprek gegaan. We bleken op één lijn te zitten: Deloitte heeft een sterke focus op maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mijn taak is nu het bieden van een andere blik op audit.”

Frank Cederhout legt uit: “Accountants zetten al jaren IT-specialisten in als ze te maken hebben met complexe geautomatiseerde omgevingen en voor de waardering van vastgoed wordt een waarderingsspecialist in de arm genomen. Het is daarom logisch om voor fraude- en compliance-vraagstukken iemand met ervaring op dat gebied op je team te zetten. Je kunt immers niet overal specialist in zijn. Ons team heeft een divers profiel, maar we hebben allemaal hetzelfde rechtvaardigheidsgevoel en de missie om fraude te bestrijden.”

 

Als Forensic Accountants draaien we mee in het gehele audittraject, vertelt Frank. “We kijken niet alleen naar de red flags, maar vooral ook naar wat dit betekent voor de audit. Mijn werk bevindt zich op het snijvlak van onderzoek doen en proactieve accountancy. Een uitdagende combinatie. Is er iets fout gegaan, dan onderzoek ik wat er is gebeurd, wat de omvang is en hoe de schade beperkt kan blijven. Deze kennis neem ik ook mee naar auditteams zodat zij zich bewust zijn van de juiste risico’s. Samen zorgen we ervoor dat de auditpraktijk zoveel mogelijk kennis heeft.”

Emekor: “Niet iedere klant wil even graag over frauderisico’s en verantwoordelijkheden daaromtrent praten, voor sommige klanten kan het een lastig onderwerp zijn. Maar het mag best schuren. Het is geweldig om klanten aan een ander perspectief te helpen. Ik geniet er telkens weer van om na intensieve discussies samen verder te komen en vast te stellen welke risico’s er zijn.” 

 

We kijken niet alleen naar de red flags, maar vooral ook naar wat dit betekent voor de audit.

Veel van de klanten zijn internationaal. “In alleen al de eerste week van het jaar had ik online meetings met Nigeria, Mexico, Cambodja en Brazilië. Die diversiteit is een leuk aspect van dit werk”, lacht Emekor. “Maar er is ook veel ruimte voor ontwikkeling. Ik werkte net drie maanden bij Deloitte toen ik een mailtje kreeg met de uitnodiging voor een driedaagse training. De training was gericht op het verder ontwikkelen van de skills die ik van nature of door mijn eerdere werkervaring bezit, om te zien hoe deze zo goed mogelijk kunnen worden ingezet in mijn huidige rol.

Een mooi voorbeeld van de denkwijze van Deloitte: jouw skills en expertise zijn het uitgangspunt en Deloitte wil graag investeren in de verdere ontwikkeling ervan.” Frank knikt: “Het werk als Forensic Accountant is overal grotendeels hetzelfde. De mensen maken het verschil, alsook de aandacht van Deloitte. Voor het werk, voor de mensen en voor de maatschappij.” 

  • Blijf groeien. Bij Deloitte.

What impact will you make?

Wij willen jou. De ware jij, met je eigen sterke punten, blik op de wereld en persoonlijkheid. Zo creëren we een omgeving waarin iedereen erbij hoort, wordt gesteund en gehoord, en in staat is om een waardevolle, persoonlijke bijdrage te leveren.

Alle vacatures bij Financial Advisory

Naar boven